Vznikajúca schéma má však naplniť len potreby Ukrajiny. Na to, aby spojenci v NATO doplnili svoje vlastné vojenské zásoby, musia nájsť iné spôsoby. [TASR/Olivier Matthys, Pool Photo via AP]

Due to the production of military material, Ukraine's Western allies have started to form coalitions among themselves, thanks to which they will be able to divide the work of producing military material more effectively. In fact, the concerns that the supplies are insufficient or too slow are growing.


Západní spojenci Ukrajiny začali kvôli výrobe vojenského materiálu vytvárať medzi sebou koalície, vďaka ktorým si budú môcť efektívnejšie rozdeliť prácu pri výrobe vojenského materiálu. Obavy z toho, že dodávky nie sú dostatočné, respektíve sú príliš pomalé, totiž narastajú.

Okolo symbolického 600. dňa ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu (16. októbra) hľadajú členovia a partneri NATO spôsoby, ako udržať efektívnosť dodávok a výroby vojenského materiálu.

O „vyvažovaní okamžitej podpory pri obrane Ukrajiny s dlhodobou pomocou“ hovoril minulý týždeň na zasadnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, známej ako Ramsteinský formát, aj americký minister obrany Lloyd Austin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa na stretnutí zúčastnil, požiadal o väčšiu podporu s protivzdušnou obranou, a to najmä v súvislosti s ochranou kritickej infraštruktúry krajiny počas zimných mesiacov. Podľa Zelenského Ukrajina očakáva ďalšie ruské letecké útoky práve na tieto ciele, ako aj výpadky prúdu.

Koalície spôsobilostí

Podľa Austina sa členovia kontaktnej skupiny v súčasnosti dohadujú na takzvaných „koalíciách spôsobilostí“. Tie by mali byť zodpovedné za koordináciu príspevkov jednotlivých členov skupín, vytvorených „pre každú hlavnú oblasť spôsobilostí,“ povedal Austin.

V rámci iniciatívy pod vedením Spojených štátov by sa krajiny zamerali na výrobu alebo nákup špecifických obranných zariadení, a to tak, že si „prácu“ na nich rozdelia. Táto metóda tak bude stavať na predchádzajúcich skúsenostiach z koalícií, vďaka ktorým sa Ukrajine dodali tanky Leopard, stíhačky F-16 alebo sa cvičili vojaci. Rovnako nadväzuje na Priemyselný akčný plán NATO.

Washington navrhuje, aby sa zorganizovali koalície „zamerané na špecifický typ bojovej spôsobilosti“. Konkrétne by malo ísť o obrnené jednotky, delostrelectvo, letectvo, námorný komponent a obranu IT a sietí, potvrdila americká strana pre portál EURACTIV.

Estónsko a Luxembursko budú viesť koalíciu zameranú na ochranu ukrajinských informačných technológií. Spojené štáty a Holandsko prevezmú zodpovednosť za koalíciu vzdušných síl.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongren uviedla, že jej spolulíder v koalícii, ktorá koordinuje dodávky stíhačiek F-16, Dánsko, dodá prvé lietadlo v apríli. Plán holandskej strany je dodať stíhačky do konca budúceho roka. Rovnako uviedla, že Holandsko v priebehu najbližších týždňov „dopraví do Rumunska 12 až 18 stíhačiek, kde by mali začať s prevádzkou na výcvikovej základni“. Do tejto koalície potvrdilo pristúpenie už aj Belgicko.

Len pre Ukrajinu

Vznikajúca schéma má však naplniť len potreby Ukrajiny. Na to, aby spojenci v NATO doplnili svoje vlastné vojenské zásoby, musia nájsť iné spôsoby.

„Súčasná miera ukrajinských požiadaviek na muníciu je mnohonásobne vyššia ako naša súčasná miera výroby,“ povedal nemenovaný predstaviteľ NATO. „To vystavuje náš obranný priemysel tlaku, čo z dlhodobého hľadiska udržateľné,“ dodali.

Keďže z dlhodobého hľadiska nie sme schopní získať muníciu na doplnenie vlastných zásob, musíme sa spojiť s priemyslom a naštartovať výrobu,“ dodal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Ciele NATO týkajúce sa zásob boli navyše pre ruskú hrozbu prednedávnom revidované, pripomenul.

Stoltenberg uviedol, že NATO podpísalo rámcové zmluvy pre spojencov v hodnote 2,4 miliardy eur vrátane miliardy eur pevných objednávok pre plnenie „kritických potrieb, ako sú 155-milimetrové náboje, protitankové riadené strely a munícia do hlavných bojových tankov“.

Krajiny, ktoré podporujú Ukrajinu, rovnako minulý týždeň prisľúbili nové balíčky vojenskej pomoci. Kanada oznámila napríklad dodanie zimného oblečenia a vybavenia v hodnote miliónov dolárov. Nemecko sa zameriava na systémy protivzdušnej obrany Patriot a IRIS-T. Spojené kráľovstvo pridalo aj vybavenie protivzdušnej obrany a odmínovania.

 

 

Článok bol publikovaný 17/10/2023 na EURACTIV.sk