Miloš Zeman počas prezidentských volieb v roku 2013. FOTO: TASR/AP

The Vrbětice case resonated strongly in the Czech and Slovak (dis)information space. The disinformation narratives were predominantly pro-Russian or anti-Western in character and were also spread by political actors, states an analysis by the European Values think tank.


Vrbětická kauza mala silný ohlas v českom aj slovenskom (dez)informačnom priestore. Dezinformačné naratívy mali dominantne proruský, resp. protizápadný charakter a šírili ich aj politickí aktéri, konštatuje analýza think tanku Európske hodnoty.

V apríli 2021 oznámili českí predstavitelia štátu, že za výbuchmi v muničných skladoch vo Vrběticiach v roku 2014 sú zodpovedné ruské spravodajské služby. Oznámenie rozbehlo masívnu dezinformačnú kampaň, prvé články sa začali objavovať už pár desiatok minút po tlačovej konferencii.

V Českej republike bola téma spolitizovaná a stala sa predmetom politického boja. Z dvadsiatich najúspešnejších komunikátorov na českých sociálnych sieťach z hľadiska počtu interakcií, štrnásť patrí do kategórie „politický aktér“ (aktívny politik/aktívna politička, politická strana).

Na Slovensku bola politizácia ešte výraznejšia: komunikáciu okolo vrbětickej kauzy ovládol na sociálnych sieťach Ľuboš Blaha. Jeho príspevky mali najväčší počet interakcií, druhý v poradí zaostal o viac ako 140-tisíc interakcií.

Väčšina analyzovaných príspevkov mala proruské/protizápadné nastavenie. Dominovala teda snaha ruskú vinu spochybniť či celkom poprieť, prípadne diskreditovať české inštitúcie zapojené do vyšetrovania kauzy. V Českej republike sa však medzi piatimi najúspešnejšími komunikátormi objavil aj aktér, ktorého príspevky boli neutrálne (česká verejnoprávna televízia) a dvaja protiruskí/prozápadní aktéri (politický aktér a influencer).

Na Slovensku ovládli prvú päťku proruskí/protizápadní komunikátori. Objavil sa v nej len jeden aktér s neutrálnymi príspevkami (denník Pravda).

Analýzu spracovalo Centrum pre bezpečnostnú politiku Európske hodnoty v spolupráci s EuroPolicy a Gerulata Technologies. Bola vypracovaná s podporou Európskeho mediálneho a informačného fondu spravovaného Nadáciou Caluste Gulbenkiana.

Celý text analýzy nájdete na tomto linku.

 

 

Tento článok bol publikovaný 20/09/2023 na EURACTIV.sk