Nová platforma na podporu slobody tlače má prispievať k dodržiavaniu medzinárodných záväzkov. [TASR/Martin Baumann]

The working group includes representatives from the government, NGOs and the media and aims to help implement international commitments, including the Commission's Rule of Law Reports. Meanwhile, Robert Fico continues attacking journalists.


Pracovná skupina zahŕňa zástupcov vlády, mimovládnych organizácií a médií a chce pomôcť pri plnení medzinárodných záväzkov vrátane správ Komisie o právnom štáte. Robert Fico zatiaľ pokračuje v útokoch na novinárov. 

Platforma na podporu slobody tlače a ochranu novinárov vznikla ako súčasť medzinárodného Partnerstva pre otvorené vládnutie, ktorého je Slovensko súčasťou od roku 2011. Ustanovujúce zasadnutie sa konalo 8. novembra po nástupe vlády Smeru Roberta Fica.

„Najdôležitejšie pre nás je, že prostredníctvom dialógu so štátnymi inštitúciami táto platforma prispieva k bezpečnosti novinárov,“ hovorí Pavol Szalai, vedúci oddelenia Európskej únie a Balkánu organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).

V rámci platformy sa chce RSF zasadzovať za to, aby Slovensko v plnej miere implementovalo odporúčania Európskej komisie týkajúce sa bezpečnosti novinárov a ochrany pred šikanóznymi žalobami, z ktorých ani jedno zatiaľ nebolo splnené.

Lucia Lacika z Iniciatívy pre otvorené vládnutie na Slovensku dodáva, že jedným z cieľov platformy je vyhodnocovať kapitolu o pluralite médií v správe Európskej komisie o právnom štáte, ale dodáva, že ide výlučne o „pracovnú skupinu, ktorá má koordinovať plnenie týchto jednotlivých záväzkov“.

Jedným z bodov, na ktorých sa platforma dohodla na ustanovujúcom zasadnutí, bola ochrana a posilnenie nezávislosti verejnoprávnej RTVS.

Vláda Roberta Fica zvažuje rozdelenie tejto inštitúcie na televíziu a rozhlas, čo sa podľa Szalaia teoreticky dá urobiť v súlade so štandardmi slobody médií. Kroky Smeru voči médiám však vyvolávajú v RSF obavy z cieľov tohto plánu.

Vo videu zdieľanom na sociálnych sieťach v nedeľu (12. októbra) Fico zaútočil na televíziu Markíza, ako aj na najväčšie spravodajské weby Denník N, SME a Aktuality, pričom ich označil za „nepriateľské médiá“ a povedal, že v tomto duchu „vydá pokyn úradu vlády“.

Platforma tiež zdôraznila dosiahnuť úplnú spravodlivosť v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Lukáš Diko, šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka, ktoré je tiež členom platformy, hovorí, že verí, že platforma môže pomôcť pri ochrane ich odkazu.

„V povolebnom období sme na Slovensku zaznamenali zvýšený počet útokov na novinárov vrátane útokov zo strany politikov. Je preto dôležité upozorniť na ochranu novinárov a ochranu slobody tlače,“ hovorí Diko.

 

 

Článok bol publikovaný 13/11/2023 na EURACTIV.sk