Slovenská vláda môže dokázať, že im na Ukrajine aspoň trochu záleží, keď prispejú k ďalšiemu rozbehnutiu zbrojnej výroby na Slovensku, z čoho by mohol profitovať i Kyjev. [EC AV/Dati Bendo]

Europe, regardless of or precisely because of what happens in the United States after the elections, needs stability on its borders. It should not recklessly write blank cheques to the defence industry, but naive pacifism will not help, writes foreign policy journalist ANDREJ MATIŠÁK.


Európa, bez ohľadu na to či práve preto, čo sa stane v Spojených štátoch po voľbách, potrebuje stabilitu na svojich hraniciach. Nemala by bezhlavo vypisovať bianko šeky obrannému priemyslu, no naivný pacifizmus nepomôže, píše zahraničnopolitický novinár ANDREJ MATIŠÁK.

Andrej Matišák je dlhoročným zahraničnopolitickým novinárom a reportérom. O udalostiach vo svete vydáva aj vlastný podcast The Global Agora

V deň písania tohto komentára mala ráno na spravodajskej stránke BBC News hlavná správa titulok: Spojené štáty uvoľnili v tejto chvíli poslednú pomoc pre Kyjev.

Amerike momentálne došli peniaze na ďalšiu podporu Ukrajiny v boji proti ruskej agresii, keď sa zablokovaný Kongres zatiaľ nedokázal dohodnúť na jej ďalšom financovaní. Problémom sú v prvom rade republikáni, ktorých zaujíma najmä to, ako pred budúcoročnými prezidentskými voľbami poškodiť demokratického šéfa Bieleho domu Joea Bidena. (A časť z nich na čele s Donaldom Trumpom očividne obdivuje vládcu Kremľa Vladimira Putina.)

Európsku úniu čaká v roku 2024 až brutálny mix vnútropolitických a zahraničnopolitických problémov. Bude sa zaoberať vlastnými voľbami do Európskeho parlamentu a hlasovaniami vo viacerých členských krajinách (výhra krajnej pravice v Rakúsku?) a zároveň bude tŕpnuť, ako dopadne súboj o Biely dom. A pri tom všetkom by sa mala oveľa odvážnejšie usilovať pomôcť Kyjevu.

Ukrajinci končia rok v skleslej nálade. Protiofenzíva nevyšla podľa očakávaní a Rusko dokonca zaznamenalo v posledných dňoch isté územné zisky. Každá správa o tom, aký je Západ unavený z vojny a ako už-už bude tlačiť Kyjev do mierových rokovaní, je dôvod na to, aby si v Kremli otvorili fľašu vodky.

A pre Putinove uši to musí byť nebeská hudba, keď slovenský premiér Robert Fico tvrdí, že nechápe posadnutosť Ukrajinou. Moskva nepotrebuje, aby sa Západ od Kyjeva celkom odvrátil, úplne jej bude stačiť, keď sa dianím na bojisku bude zaoberať výrazne menej.

Samozrejme, aj Ukrajinci si musia robiť svoje domáce úlohy, a korupčné škandály, ktoré zasahujú až na vysoké miesta na ministerstvo obrany, sú veľkým vlastným gólom. No oni nesú krvavú ťarchu boja, oni majú skutočné právo byť unavení.

Európa, bez ohľadu na to či práve preto, čo sa stane v Spojených štátoch po voľbách, potrebuje stabilitu na svojich hraniciach. Nemala by bezhlavo vypisovať bianko šeky obrannému priemyslu, ale ako to vyzerá, keď nedokáže naplniť ani vlastné sľuby? Do marca 2024 by Ukrajina mala z EÚ dostať milión delostreleckých granátov. Koncom novembra bola niekde pri čísle 300-tisíc.

Podľa Kyjeva teraz Ukrajinci vystrelia denne 2-tisíc delostreleckých rán, Rusi okolo 10-tisíc. Ešte v lete bol tento pomer 7-tisíc k 5-tisíc.

Európska únia vznikla ako mierový projekt založený na pravidlách a nie je dôvod na to zabudnúť, ale nepomôže jej naivný pacifizmus, za ktorým sa, žiaľ, niekedy skrýva putinofilstvo. EÚ musí nájsť lepšie schémy pre financovanie zbrojnej výroby vrátane privátnych zdrojov. Pomôcť by mohla aj prehĺbená spolupráca pri verejnom obstarávaní v oblasti obrany. Na to schválený nástroj má rozpočet 300 miliónov eur.

V prvom rade však únia potrebuje politickú vôľu. „Ukrajina musí vyhrať vojnu. Nie je dôvod, aby sme v tom nemali jasno,“ tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius. Tieto vety by sa mali dostať do každých záverov Európskej rady.

Aj náboj na Ukrajinu, čo je vyhlásenie slovenskej vlády, naopak, politickú vôľu oslabuje. Bez ohľadu na to, že sa to týka len štátnych dodávok. No Fico a spol. môžu dokázať, že im na Ukrajine aspoň trochu záleží, keď prispejú k ďalšiemu rozbehnutiu zbrojnej výroby na Slovensku, z čoho by mohol profitovať i Kyjev. Základy na to položené sú.

 

 

Článok bol publikovaný 28/12/2023 na EURACTIV.sk