Slovenský odmínovací systém Božena-5 používa ukrajinská armáda v teréne, ale aj v obývaných oblastiach na čistenie krajiny od výbušných predmetov. [TASR/Jozef Poliak]

The supply of military equipment and material to Kyiv has also benefited the Slovak armed forces, writes the Ukrainian ambassador to Slovakia, MYROSLAV KASTRAN. According to him, the new government is not completely rejecting aid to Ukraine and has promised support in preparing for winter and also continuation of the ongoing joint defence production projects.


Dodávka vojenskej techniky a materiálu pre Kyjev prospela aj slovenským ozbrojeným silám, píše ukrajinský veľvyslanec na Slovensku MYROSLAV KASTRAN. Podľa neho nová vláda pomoc Ukrajine neodmieta úplne a prisľúbila podporu pri príprave na zimu a aj pokračovanie v rozbehnutých projektoch spoločnej obrannej výroby.

Myroslav Kastran je od februára 2022 mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Ukrajiny na Slovensku. Predtým pôsobil vo viacerých diplomatických funkciách, medzi inými pôsobil aj ako konzul v New Yorku či na oddelení štátneho protokolu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Ukrajina vysoko oceňuje vojenskú pomoc zo strany Slovenska. Výrazne totiž posilnila naše obranné schopnosti.

V zozname poskytnutej vojenskej pomoci sú už systémy protivzdušnej obrany S-300 a 2K12 Cube, bojové vozidlá pechoty BMP-1, stíhačky MiG-29, samohybné húfnice Zuzana-2, bezpilotné odmínovacie vozidlá Božena, vrtuľníky, ručné zbrane, munícia, palivo a iné.

Dodávka ale prospela aj slovenským ozbrojeným silám – výmenou za ňu totiž dostali a u svojich partnerov objednali moderné lietadlá, obrnené vozidlá, dokonca aj systémy protivzdušnej obrany.

Do pracovného procesu boli navyše zapojené aj podniky obranného a priemyselného komplexu Slovenska, ktoré získali zákazky od ukrajinských partnerov.

13 balíkov pomoci

V roku 2022 dostala Ukrajina osem húfnic slovenskej výroby Zuzana 2, z ktorých posledná bola dodaná v októbri 2022. Húfnice boli objednané v júni, takže dodanie v októbri možno považovať za veľmi rýchle. Do konca roku 2024 sa plánuje presun ďalších 16 takýchto húfnic, avšak po novom už na komerčnej báze. Dve z nich už boli dokonca prevezené.

Celková hodnota zákazky pritom predstavuje až 93 miliónov eur a financovali ju Nemecko, Dánsko a Nórsko.

V apríli 2023 Slovensko dokončilo presun 13 stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Prvé štyri z nich sa presunuli už v marci. Spočiatku ich na Ukrajinu prevážali ukrajinskí piloti vo vlastnej réžii, no zvyšné stíhačky boli prevezené po zemi, a to z bezpečnostných dôvodov. Technický stav slovenských MiGov-29 totiž nebol dokonalý, pričom ich dokonca mohli poškodiť ruskí špecialisti, ktorí ich predtým servisovali.

Dohoda o dodávke sovietskych systémov protivzdušnej obrany S-300 na ochranu vzdušného priestoru Ukrajiny bola podpísaná v marci 2022. Slovensko následne požadovalo od spojencov okamžitú náhradu vlastných systémov modernými systémami protivzdušnej obrany. Nemecko a Holandsko preto do krajiny poslali systémy Patriot. V októbri 2023 navyše Nemecko poskytlo Slovensku aj dva systémy protivzdušnej obrany MANTIS.

Takmer pred rokom Slovensko previezlo na Ukrajinu tiež 30 pásových bojových vozidiel pechoty BMP-1. Aj to sa udialo v rámci dohody: Slovensko od Nemecka dostane 15 tankov Leopard 2A4, a to spolu s výcvikom personálu, náhradnými dielmi a modernizáciou existujúcich tankov.

Celkovo Slovensko počas vojny poslalo Ukrajine 13 balíkov vojenskej pomoci v hodnote 671 miliónov eur. Štrnásty balík, ktorý sa pripravoval, bol zmrazený.

Nová vláda pomoc neodmieta úplne

Po parlamentných voľbách na Slovensku 30. septembra krajina prestala poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc, ktorá, ako sa uvádza, pochádza zo štátnych skladov Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Nová vláda však pomoc neodmieta úplne. Napríklad minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár potvrdil, že Slovensko bude financovať humanitárne potreby a obnovu Ukrajiny.

Medzi humanitárne potreby patria napríklad aj odmínovacie zariadenia, ktoré môžu výrazne pomôcť pri odmínovaní najviac zamínovaných oblastí v južných častiach Ukrajiny. Zariadenia Božena-5 pre Ukrajinu bude tiež vyrábať slovenská spoločnosť WAY INDUSTRY.

Už predtým Slovensko dodalo desať týchto zariadení. Nová vláda ale tiež prisľúbila pomoc pri príprave Ukrajiny na zimu. Rovnako deklarovala podporu pokračovaniu už rozbehnutých projektov spoločnej obrannej výroby.

Ukrajina má k dnešnému dňu k dispozícii už plnú batériu ôsmich húfnic Zuzana 2, ktoré sú plne funkčné v bojovej zóne. Samohybné delostrelectvo Zuzana 2 navyše na bojisku ani zďaleka nehrá nedôležitú úlohu.

Získané odmínovacie systémy Božena-5 sa aktívne využívajú na odmínovanie území v Charkovskej oblasti, oslobodenej od ruských okupantov. Zariadenia pracujú pre odmínovacie skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Používajú sa v teréne, ale aj v obývaných oblastiach na čistenie krajiny od výbušných predmetov, ktoré zostali po aktívnych nepriateľských akciách ruských útočníkov.

Len počas prvých troch týždňov prác sa podarilo obnoviť dodávku elektriny pre viac ako 8,5-tisíc spotrebiteľov v obciach Charkovskej oblasti. Používa sa presne na miestach, ktoré vyžadujú okamžité odmínovanie, napríklad tam, kde je elektrické vedenie. Zariadenia sa na Ukrajine používajú nielen na odmínovanie, ale aj na čistenie kríkov a nízkych porastov a po výmene pracovného zariadenia aj na prepravu a spracovanie nebezpečných materiálov alebo ako diaľkovo ovládaný vŕtací, respektíve nivelačný stroj. Problémom prijatých vzoriek zariadení však ostáva nedostatočná základňa pre pozáručnú údržbu.

 

 

Článok bol publikovaný 29/11/2023 na EURACTIV.sk